Motion 2 Värva nya medlemmar

Inledning:

Jag har en idé om hur vi ska värva nya medlemmar. Som historien visar, väljer många kunder en billigare butik eller ICA. Jag menar att det går att vara “bara” rimligt billiga och samtidigt tillräckligt bra för att vinna över kunder från andra butiker. Det gäller att se situationen och behovet ur kundens ögon.

Mitt yrkande inkräktar inte på COOP’s olika omsorgsområden då detta förslag handlar om att generera vinst genom att bli ett behov för kunden. Förslaget blir alltså inget extra utgiftsområde för COOP.

“Ex på skillnader:

● Den ena kostar att upprätthålla, den andra bekostar kunden själv.

● Den ena kräver att människan ska söka upp hjälporganisationer, vilket målar upp den helt utslagna.

● Den andra vill bidra i viss mån till att förhindra att den ödesdigra situationen uppstår.

● Den ena är en ren utgift, den andra ger vinst och fler medlemmar.”

Inledning

Inom Coop vill vi nå nya medlemmar, vi vill dela med oss av allt det fantastiska Coop har att erbjuda. Som medlemsombud och kund har jag en idé! Jag tror inte medlemsvärvning handlar om att bara “nå” segment eller åldersgrupper genom facebook eller annan social media i samhället. Jag upplever för att nå framgång i våra butiker, så måste vi “acceptera” individens verklighet och dagens samhälle 2019 ur “kundens glasögon”!

Fattigdom i Sverige

Drygt 1,5 miljoner svenskar ligger runt fattigdomsgränsen. Detta inkluderar människor i alla grupper (segment). 7% ligger redan under fattigdomsgränsen – 700.000 människor. Senaste rapporterna om utsatthet bland pensionärer kommer från Malmö bara och tar upp 20.000 hemlösa över 65 år. På Coop har vi ett gyllene tillfälle att rida med på vågen där hotell erbjuder alla utan bostad på hotellvistelser över jul, simhallar bjuder på gratis bad och fika, Lions på julmiddag och frisörer en klippning där de utsatta befinner sig. Vi kan göra något större på Coop, vi kan finnas där för de utsatta 24/7, genom att möjliggöra donationer till låginkomsttagare i Sverige. Gör vi detta rätt – då kan vi få upp till 1 miljon nya kunder under 2019-2020. De nya kunderna kommer från alla segment.

Varför hjälpa till i Sverige på riktigt?

På facebook finns hjälpsidor som “Swishakuten”, “Swish- Ekonomisk hjälp” och flera andra med många tusen medlemmar. Här söks det akuthjälp till blöjor och barnmat, mat för dagen och respengar. Hjälpen är till för dem som inte får hjälp av Socialen (sociala har under de 8 senaste åren dragit in på ekonomiskt stöd till svenska nödlidande tillsammans med A-Kassa och arbetsförmedling. Man räknar med att så få som 40% av sökande får hjälp idag genom någon av myndigheterna). Människor som trillar utanför skyddsnätet och nekas hjälp till självhjälp hamnar oftast i bostadslöshet.

Vad kan Coop tjäna på de utsatta?

-Om vi (Kf) kunde fånga de utsattas behov till en viss del, då skulle ekonomiska handläggare t o m på kommuner och kommuner i övrigt, rekommendera Coop som den enda butiken?

Coop skulle få en enorm spridning som “Den Goda Butiken”!

Hur ska Coop göra det?

Jag ser en alldeles utmärkt lösning till detta:

-Vi medlemmar har redan möjligheten att donera våra pengar för tomglas till välgörande ändamål. På medlemssidorna får vi generöst pengar per poäng. Tidigare fick vi välja matvaror (vilket jag själv saknar).

Jag yrkar:

-Att låta kunden själv få omfördela resurserna frivilligt från sitt medlems-sparande till utsatta inom landet. När vi ser att vi tjänat ihop en del poäng, ska det finnas ett alternativ att skänka en del, allt eller inget till mindre bemedlade.

Fonden fördelas lika till alla kunder med mindre än ett visst årsbelopp i inkomst. Pengarna eller matvarorna delas ut till kundkontot 1 ggn per vecka.

Slutplädering:

I dagens Sverige glöms gärna de fattiga bort eller ignoreras för andra grupper (vi borde ju ha en välfärd som täcker alla). Ett erkännande från Coop till ”hela” folket, blir en human markering och de som skänker pengar, poäng eller mat blir kunderna själva. Jag vill gärna vara medlem i en förening där mitt sparande efter köp, kan doneras till barnfamiljer som har det svårt i Sverige!

Att vara fattig är inget eget val. Finns det då en möjlighet att både spara poäng som jag byter ut mot varor eller pengar och en trygghet i att det alltid finns några skänkta kronor av medmänniskor, då vill vi verkligen inte riskera att handla någon annanstans!

Mvh Christine Djerf

Källa:

https://www.expressen.se/dinapengar/fattigdomen-okar-i-sverige-over-en-miljon-i-riskzonen/
https://www.expressen.se/dinapengar/pension/larmsiffror-sa-manga-aldre-lever-i-fattigdom/
https://www.stadsmissionen.se/nyheter/hemloshet/allt-fler-svenskar-lever-i-absolut-fattigdom
https://www.sydsvenskan.se/2018-02-05/antalet-pensionarer-i-sverige-som-lever-under-eusrelativa-

fattigdomsgrans-har-okat-kraftigt-battre-pensioner-maste-bli-en-viktig-fraga-i-valrorel

sen

 • Monika Norman 25 januari, 2019, 09:14

  Bra idé, men jag förstår inte hur det i praktiken ska ordnas eller hur kunden ska välja mellan alla alternativ?

  • Niklas 1 februari, 2019, 10:20

   Instämmer.

 • Benita Hedman Runesson 27 januari, 2019, 06:03

  Ja det är klart att vi ska använda vår egen organisation till fördelnings politiska åtgärder. Det parlamentariska valda är ju inte för en jämlikare fördelning.

 • Jan Bagge 27 januari, 2019, 10:08

  MYCKET intressanta tankar som kanske kräver en del bearbetning, men kooperationen bildades ju för och av dem som hade dåligt med pengar. Ett gyllene tillfälle att också levandegöra kooperationens idé. Att som ny medlem tex få poäng för att kunna hjälpa upp sin situation första året, poäng som vi andra kan dela med oss av är en mycke ttilltalande idé, tycker jag som har över 100 000 poäng som ligger och skvalpar. Jan Bagge, medlem sen 1969 tror jag.

 • Niklas 1 februari, 2019, 10:25

  Min personliga kökraft är så svag att mina poäng i stort inte är användbara till något användbart. Att kunna slå ihop mina poäng med andras för att göra verklig skillnad ser jag som ett mycket större värde i.

 • Niklas 1 februari, 2019, 10:36

  Det här ter sig som flera motioner. vet inte vad jag röstar ja för omjag stödjer denna motion.