Motion 3 Få Coop att sluta uppmuntra till flygresor

Bakgrund
Enligt IPCC måste utsläppen av växthusgaser minska snabbt om vi ska ha en chans att klara 1,5-gradersmålet. Flygresor är för många svenskar den största källan till utsläpp av växthusgaser. Att sluta flyga blir därför det viktigaste många kan göra för att minska sina klimatavtryck. Att Coop i detta läge fortsätter uppmuntra till flygresor genom sitt lojalitetsprogram och sin medlemstidning hjälper inte.

Att resa med flyg må ha vara en efterfrågad erbjudande när ni gjorde om ert bonusprogram 2014 men att det är efterfrågat tycker inte jag räcker som anledning för att behålla dessa erbjudanden med tanke på hur skadliga de är för miljön.

Klimatkompensation med trädplantering i Vi-skogen är visserligen bättre än ingenting men det är en för långsam process för att kunna kompensera för flygresor där utsläppen sker omedelbart. Fortsätter vi flyga som idag kommer vi nå 1,5 grader redan innan Vi-skogen hunnit kompensera för våra resor.

Coops vision är att vara ledande inom hållbarhet och att våga vara obekväma. I den här frågan har vi möjlighet att få Coop att visa att detta inte bara är tomma ord.

Yrkande
1. Att Konsumentföreningen Stockholm verkar för att Coop utesluter flygresor från sitt lojalitetsprogram
2. Att Konsumentföreningen Stockholm verkar för att Coop slutar göra reklam för flygresor i sin medlemstidning

Gabriel Falkenberg

 • Maria Rosén 25 januari, 2019, 10:30

  Jag sympatiserar verkligen med den motionen. Coop borde inte uppmuntra eller göra reklam för flygresor.

 • E Vatsel 25 januari, 2019, 12:45

  I sig en bra idé! Men hur stor del av varorna i butikerna har transporterats med flyg? Om vi jämför klimatpåverkan som skapas av transport av människor och den som skapas av varutransporten så borde vi fram ett förhållande. Är nästa steg att uppmuntra en begränsning av varuutbudet?

 • Maria sandagl 25 januari, 2019, 16:00

  Ni skulle i mina ögon uppfattas som ett modernt företag som tar hållbarhet på ett mycket störe allvar.

 • Tove Blomgren 25 januari, 2019, 20:21

  Jag ställer mig helhjärtat bakom den här motionen. Om Coop ska ha någon trovärdighet som Sverigest mest hållbara varumärke måste uppmuntrandet av flygresor upphöra.

 • Tove Blomgren 25 januari, 2019, 20:23

  Jag ställer mig helhjärtat bakom den här motionen. Coop kan inte ha någon trovärdighet som Sveriges mest hållbara varumärke och samtidigt uppmuntra till flygresor.

 • Tove Andersson 25 januari, 2019, 23:13

  Jag ställer mig också helhjärtat bakom denna motion. Önskar se Coop ta rakryggad ställning i klimatfrågan genom att sluta göra reklam för och uppmuntra till flygresor. För en hållbar framtid.

 • Gabriel Falkenberg 25 januari, 2019, 23:36

  Här är den namninsamling jag startat på samma tema som motionen: https://www.mittskifte.org/petitions/sluta-uppmuntra-till-flygresor

  Ungefär 25% av de som skrivit under är medlemmar i just KFS.

 • Jeanette 27 januari, 2019, 06:49

  Tror vi skulle få ut mer av att medverka till att fler bränslesnåla flygplan byggs istället för att motarbeta flyget. Kampanjer mot flyget kommet sänka en redan svag bransch vilket påverkar deras utvecklingstakt negativt.

 • Nils-Erik 27 januari, 2019, 07:04

  Sluta uppmuntra till flygresande känns som den viktigaste motionen denna gång…

 • Christine 27 januari, 2019, 18:49

  Inga konstigheter, flyget är det som vi som konsumenter har störst möjlighet att direkt påverka och där våra utsläpp ökar snabbast. Speciellt långväga flygresor. COOP ska på inga sätt uppmuntra oss konsumenter till att flyga långt eller handla varor som måste flygas. Det måste väl rymmas inom COOP:s generella hållbarhetsarbete.

 • John Sundh 28 januari, 2019, 08:02

  Väldigt bra motion som är helt rätt i tiden och suverän ur miljösynpunkt.

 • Mari 30 januari, 2019, 16:17

  Instämmer av hela mitt hjärta!

 • Anna Maria Rosendal 2 februari, 2019, 11:52

  Jättebra! Jag har skrivit till Coop om det här och fått ett svar som jag inte alls tyckte var tillfredsställande. Kom för sent på det där att man som medlem kanske kan skriva motioner. Nu tycks det ju vara flera på samma tema, så om det inte går vägen nu är det skandal!