Motion 9 Stopp för produkter med palmolja

Det finns massor av produkter i butikernas sortiment som innehåller palmolja. Godis, pepparkakor och andra bakverk är det vanligaste. Palmolja är en billig råvara men dyr för planeten då all framställning skövlar regnskog och detta drabbar i sin tur djur och även människor för det finns gifter i palmoljan. Det finns ekologiskt framställd palmolja men det garanterar bara att inga gifter använts i processen, som till exempel pepparkaksdeg från Änglamark. Det säger dock inget om den regnskog som skövlats för att ge plats åt plantagerna och om till exempel orangutanger dött i processen. Detsamma gäller för initiativet RSPO som bygger på frivillighet och har massor av kryphål. Det finns ingen palmolja som är ok, så är det bara. Kolla med Naturskyddsföreningen till exempel.

Jag yrkar

att föreningen driver igenom ett stopp för produkter med palmolja i samtliga produkter i butikernas sortiment. Jag har sett i många grupper jag är med i hur irriterade folk är på produkterna och framför allt hur Coop med en sådan grön profil tillåter dem. Vid stickprover i min lokala butik hittar jag massor av produkter. I motionen ingår också om ni vill att jag hjälper till med inventering av två olika butiker då jag har bra koll på vad som innehåller palmolja och hjälper till att ta fram alternativ, för det finns. Det kommer att bli motigt i början men konsumenterna kommer garanterat gilla detta ställningstagande.

Daniel Holking

 • Benita Hedman Runesson 27 januari, 2019, 06:11

  Bra förslag och fint att du erbjuder dig själv som en del av lösningen.

 • Niklas 1 februari, 2019, 11:13

  Mot yrkande.

  Palm olja har mycket högre produktivitet än andra olje producerande växter (ca 4ggr högre/yta än raps https://gro-intelligence.com/insights/palm-oil-production-and-demandrod). Att exploatera så fyra gånger mer mark kommer att också ge stora miljökonsekvenser. Det stora prolemet är att palm olja ofta odlas i områden där det ger väldigt stora konsekveser vilket det inte alltid behöver. Jag är inte helt övertygad om att det är miljömässigt bättre att bojkotta palm men den det finns miljömärkningar.

  Jag yrkar att

  Föreningen driver igenom ett stopp för produkter med osertifierad palmolja i samtliga produkter i butikernas sortiment.