Motion 11 Uteslut flygresor i lojalitetsprogrammet och upphör med reklam för flygresor i medlemstidningen

I Paris-avtalet 2015 kom man överens om en maximal höjning av medeltemperaturen med högst 2 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader. 

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer och fler obeboeliga områden. Glaciärer försvinner och självförstärkande effekter skapas som skyndar på klimatförändringarna ytterligare.  

En av de mest effektiva saker som Sverige kan göra för att minska koldioxidutsläppen är att minska flyget. 10% av Sveriges utsläpp kommer från flyget. 80% av världens befolkning har aldrig satt sin fot på ett flygplan. 

Vi anser att COOP ska ta sitt ansvar för den omställning som krävs. Det gör de inte när de samarbetar med t.ex. TUI och SAS. 

COOP kan i stället vara ett föredöme och visa man är en modern folkrörelse som har som ambition att genomgående ställa om till hållbar verksamhet!  

JAG YRKAR ATT 

Konsumentföreningen verkar för att Coop: 

-utesluter flygresor från sitt lojalitetsprogram 

-upphör med reklam för flygresor i sin medlemstidning, mailutskick, liknande (beslutet omfattar även konsumentföreningen) 

– föreningsstämman beslutar att skicka motionen till KF’s stämma 

Nanna Ekman Lindström 

 • Ingela Henström 20 januari, 2020, 21:18

  Motion 11-28 handlar om samma sak och bör räknas som en motion.
  Antalet inkommna motioner är alltså inte så högt som påstås.

  • Lennart Sköldebäck 23 januari, 2020, 18:21

   Dom ska vara kvar i bladet för oss som klimatkompenserar. Stoppa i stället alla inköp av kol från Kina och försök att få dem att satsa mer på vind och sol.
   Var inte så himla PK.

 • Karin Ekstrand 21 januari, 2020, 21:50

  Mycket viktig motion! Gröna Coop bör visa vägen och bifalla denna!

 • Eva Lundgren 21 januari, 2020, 22:09

  Viktigt att arbeta för en hållbar planet på alla nivåer.

 • Ninja Tunbjer 22 januari, 2020, 09:37

  Självklart ska Coop inte främja flygande som har så höga klimatutsläpp, utan gå före och driva på för en tryggare värld med mindre klimatkaos!

 • Sohie 22 januari, 2020, 12:06

  mycket bra!

 • Helén Blomberg 23 januari, 2020, 06:02

  Jag handlar på Coop just för den gröna prägeln där men uppmuntran till flygresor sticker verkligen i ögonen. Var en förebild och upphör med detta, det kommer både ni, vi och planeten vinna på!

 • Anna Svahlstedt 23 januari, 2020, 09:00

  Oerhört viktigt motion om Coop ska kunna behålla sin gröna profil! Det är denna profil som gör att jag är en trogen kund och medlem.

 • Moa Hellsing 23 januari, 2020, 09:54

  Instämmer helt i motionen!

 • Hans Liljeroth 23 januari, 2020, 18:03

  Blir bara symbolpolitik som inte påverkar det globala klimat.
  Hur KF vill agera i frågan och vilka företag de vill samarbeta med överlåter jag till styrelsen.

 • Petra Palmen 23 januari, 2020, 21:41

  Jag stödjer motionen. Genom att flyga en gång så har man förbrukat hela sin koldioxidbudget som är 1 ton per år. En svensk förbrukar i snitt 10 Co2E ton per år. Ett flyg T/R släpper ut 1-3 co2E ton per person, beroende på avstånd och höjd. Det finns redan nu alldeles för mycket växthusgaser i atmosfären, vilket har lett till höjda temperaturhöjningar. Vid 4 graders höjning blir bara Kanada, Norra Europa och Ryssland beboeliga. Självklart att COOP ska vara föregångare som i många andra områden!

 • Natalia 23 januari, 2020, 22:29

  Nej från mig. Du skrev själv – 80% av världens befolkning har aldrig satt sin fot på ett flygplan. Hur stor del av de resterande 20% utgör svenskar (om alla svenskar hade flugit)? 0,007%! Hur många av de 0,007% flygresenärer är Coop-medlemmar? Ingen kommer avstå från att flyga bara för att flygresor inte längre är med i Coops lojalitetsprogram och även om alla hade gjort det, så hade det inte förbättrat klimatet det minsta.

  • Petra Palmen 24 januari, 2020, 11:42

   Hej Natalia!
   Tack för kommentar.
   Varje enskild person gör skillnad. När vi blir tillräckligt många så sker det en förändring. Se t.ex på slavhandeln och införandet av rösträtt som beror på individuella initiativ. COOP som företag har t.ex varit föregångare till miljömärkt och hållbarhet. Nu erbjuder även konkurrenterna samma sak och det är en självklarhet idag.

   Flyget i Sverige, UK och Tyskland minskar. Vi svenskar släpper ut 10 Co2E ton per år och person. I snitt flyger en svensk en gång per år vilket i snitt motsvarar utsläpp på 1,1 Co2e ton. Jag tror och hoppas att majoriteten i västvärlden kommer att ställa om sina resvanor när de förstår hur viktigt det är. Tekniken hinner tyvärr inte ställa om. Mängden växthusgaser är för hög nu. Det är alltså mycket bråttom. Jag har svårt att se att t.ex kineser och indier avstår från flyget, när de har fått det bättre ekonomiskt, om vi inte gör det.

 • Mats 25 januari, 2020, 09:46

  I en allt mer internationell värld så är det nödvändigt att kunna flyga. Det tar för lång tid att resa på annat sätt över längre distanser och båtar släpper ut mer skadliga ämnen per resenär än flyget. Jag förstår att motionären inte har behove av att resa långt och då är det enkelt att hävda att poäng inte ska kunna användas till flygresor men det är önskvärt att vi ska kunna ta oss dit vi behöver på rimlig tid.

  Dessutom så utvecklas flyget och är betydligt miljövänligare i dag än för bara några år sedan. Utvecklingen fortsätter och det är viktigt att KF är en del i den utvecklingen. Genom att erbjuda poängväxling etc till flygresor, så kan vi också påverka. Därför anser jag att motionen ska avslås.

  Viktigare att satsa på att minska de stora miljöbovarna, som transporter. Coop borde satsa på mer lokala produkter istället för att importera billiga livsmedel från andra länder. Då kan vi direkt medverka till att minska utsläppen.

 • Teresa Soler 25 januari, 2020, 14:39

  Viktigt att få ned utsläppen nu! Bra motion, Coop bör följa sin egen slogan: Sveriges grönaste matkedja.

 • Anita Grünewald 25 januari, 2020, 14:44

  COOP har genom historien strävat efter att vara en föregångare. Det behövs verkligen när det gäller denna fråga. (Ser gärna erbjudanden om tågresor/semestrar istället.)

 • Ingela 25 januari, 2020, 15:18

  Superviktigt att Coop fortsätter sitt miljöarbete och motionen är ett steg åt ett mer aktivt arbete i den riktningen.

 • Jennie Johansson 25 januari, 2020, 15:57

  Hej rätt väg att gå.
  Stödjer denna motion.

 • Tove Blomgren 25 januari, 2020, 17:01

  Snälla visa lite mod och ledarskap nu Coop. Vi har inte mycket tid kvar.

 • Jens 25 januari, 2020, 18:10

  Så otroligt odemokratiskt och egoistiskt ett förslag. 90% av Sveriges befolkning, och därmed antagligen en lika stor del av Coops medlemmar unnar sig någon gång då och då en flygresa till värme, till familj, till släkt eller annat viktigt som man inte alls eller rimligen kan ta sig till på något annat sätt. Ingen expert som förstår hur världen ser ut idag avråder från flygresor, utan råder till att man begränsar dem till de viktiga och att inte överkonsumera. Flyget precis som bilismen håller på att utvecklas mot mera energisnåla och effektiva motorer som använder allt mindre fossilt bränsle. Vi ska såklart låta utvecklingen fortsätta och uppmuntra den så att vi alla även i framtiden kan resa och besöka främmande platser och nya vänner mm. Coop ska inte vara dumsnåla och blinda bakåtsträvare som vill förstöra enorma branscher och skapa misär, arbetslöshet och problem för alla som behöver flyget. Vi 90% vill fortsätta ha erbjudanden vis Coop som ger oss rabatt så vi har råd att flyga. Tack för respekten för stora majoriteten.

  • Kattlin 31 januari, 2020, 17:50

   Håller med dig Jens! Många har delar av sin familj på andrasidan gjordklotet. Vad som förvånar mig, är att man ber coop att ta bort något som de gör reklam för i reklambladet, istället för att be dem tabort pappersreklamen, flr vrje träd som står kvar på vår jord bidrar till ett bättre miljöklimat.
   All reklam kan göra elektroniskt.
   För de som inte jan få elektronisk reklam, kan ju få ett blad med veckans erbjudande i butiken.
   Ta bort onödig plast innan varan säljs. Istället för plastpåsar, kan kartonger erbjudas att packa varor. De kan definitivt sluta att sälja färdigskalade apelsiner i plastförpackning. Sluta att köp in och sälj grönsaker som är inplastade i onödiga plastförpackningar. Sätt pant på alla typer av plastflaskor och , sälj diskmedel och rengöringsmedel, mjölk ,grädde i lösvikt och låt kunden själv tappa upp i den gamlaflaskan eller om de vill psnta den. Sälg frukt och grönt i papperspåsar eller liknande kartonger vi köper äggen i. Men jsg tycker alla ska få ha samma möjlighet att flyga o träffa sina nära och kära, utan ångest. Låt lite av vinsten gå till en viss mängd träd som planteras, bidra med el från solceller på coops tak. Finns massor att göra, som spar vår jordshygien, utan att för dens skull förbjuda människor tt nå till sin familj, vänner, drömmar. Jag tror de flesta personerns bidrar till en bättre miljö idag, var och en utifrån sin möjligheter och värderingar. Kanske du duschar varje dag, medan en som flyger tar rätt på sitt duschvatten och leder det ner i toaletttanken och spolar toaletten med, vilket i sig är en sak som det igentligen borde vara ett kvav i alla hushåll😊

 • Jens 25 januari, 2020, 18:23

  Petra Palmen, skäms du inte alls över att spamma Coops motionsforum med dina egna politiska åsikter? Det borde du, de hör inte hemma här. Vi är 90% av medlemmarna som gärna tar emot erbjudanden med rabatter när vi någon gång måste åka flyget till ställen där man inte alls eller på rimligt sätt kan åka med bil/tåg/båt eller annat. Vi har förstått att just du vill att vi alla ska stannar kvar i vårt lilla lokalsamhälle och aldrig resa längre bort än vi kan cykla. Men det finns en värld därute, jobb, familj, släkt, vänner etc som måste hållas personlig kontakt med. Du vill att hela världen ska gå i stå och att mänskligt utbyte ska upphöra. Tror du vi för livskvalitet av det, fred? utveckling? Nej precis. Det gör vi inte. Vi ska låta flyget utvecklas precis som allt annat, de är också på god väg mot mycket snålare motorer, allt mindre beroende av fossilt bränsle, och på sikt drivna av helt ren el eller bränsleceller. Öppna dina ögon och sluta förstöra för alla vi andra. Du representerar bara ett par procent av samhället. De flesta har förstått att det inte är så enkelt som du påstår, det finns mer att läsa på. Kolla ska du se.

  • Kattlin 31 januari, 2020, 18:05

   Håller med Jens igen! Om vi inte har en utvecklig i detta land så kommer vi heller inte kunns finansiera några klimatåtgärder heller. Petra Palmen, det finns flera olika sorters klimat, bland annat, ett yttre och ett inre..om människor tvingas in en massa tvång ett fyrkantigt liv där man inte får uppleva, drömma känna värme av nära och kära, så skapar man ett mycket dåligt inre klimat, vilket resulterar i att folk mår dåligt psykiskt, och psykisk ohälsa kommer ofta av en massa måsten och förnekanden/ trängda, ej inkluderande. Det resulterar i att fler kommer bli deprimerade, som leder till andra sjukdomar som resulterar i stt mängder av mäniskor kommer att äta mängder av olika miljöfarliga mediciner som går rätt ut i vår natur. Både från tillverkaren och användaren. Nu menar jag inte bara i detta led, det finns fler.

 • Nina Söderström 25 januari, 2020, 20:45

  En mycket betydelsefull motion. Det är hög tid att att gröna Coop går före och verkligen tar klimatansvar.
  Att då uppmuntra till flygresor är ansvarslöst.

 • Anna-Maria Olofsgård 25 januari, 2020, 22:02

  COOP profilerar sig som ledande på miljö och hållbarhet. Då håller det inte längre att via reklam, kampanjer och samarbeten uppmuntra till koldioxidtung konsumtion. Flygutsläppen kan tyvärr inte göras ogjorda genom s.k. klimatkompensation. Det är bara greenwashing. De flesta är pålästa nog att se igenom den typen av argument.

 • Karsten 26 januari, 2020, 07:21

  Nej från mig. Att inte marknadsföra flyg i en global värld där många länder och människor är beroende av turismen är inte lösningen.
  Gör det smartare, kräver att annonserade flyg klimatkompenseras och eller att en del av reklam intäkter investeras i forskning för hållbara långdistans resor, tex bättre flygplan, bränsle, motorer mm.

 • Vilhelmina Alwert 26 januari, 2020, 10:51

  Det låter som en klok idé. Vi alla behöver göra allt vi kan för att minska utsläppen av koldioxid. Coop ska självklart inte uppmuntra till flygande, när vi vet hur mycket koldioxid flyget släpper ut. Coop skulle snarare kunna gå i framkant och erbjuda hållbara alternativ. En självklarhet tycker jag!

 • Karin Sohlgren 26 januari, 2020, 11:39

  Locka oss inte att flyga! Ge oss i stället klimatvänliga alternativ som alla kan ha råd med!

 • Camilla Rasmusson 26 januari, 2020, 18:20

  Bra förslag!

 • Lena Andersson 26 januari, 2020, 19:33

  Jätrebra att Coop har SJ i sitt bonussystem, men självklart måste flygresorna bort. Annars är det hög tid att sluta använda ”Sveriges grönaste matkedja” i marknadsföringen.

 • Maria Johansson 27 januari, 2020, 04:48

  Bra! Inga flygresor eller flygreklam!

 • Mårten Sandén 30 januari, 2020, 20:27

  Erbjud tågresor istället, Coop! Rabatt på Interrailkort?

 • Anders Buckau 1 februari, 2020, 13:33

  Vi har barn och barnbarn i USA. Om man inte vill att vi ska kunna ta flyget för att besöka dem så måste man presentera ett rimligt alternativ. Starta upp fartygstrafik i COOP:s regi? Ett återupplivande av Svenska Amerikalinjen med COOP som ägare?

 • Pamela Boston 2 februari, 2020, 13:17

  Nej från mig, i alla fall nej när det gäller SAS, som arbetar konsekvent för förbättringar, och trots en enorm konkurrens från lågprisbolagen som bidragit mycket till ökande flygresande och utsläpp. Jag har samma situation som Anders Buckau och tycker att hans förslag är intressant. Dessutom kan jag nämna att jag skulle vilja kunna välja att åka tåg till London men än så länge krävs det mer tid och pengar än jag har. Men jag vet att några på en resebyrå (i Sydsverige tror jag) jobbar med denna fråga. Hoppas att det går framåt.

 • Petra Palmen 3 februari, 2020, 22:40

  Hej Anders och Pamela!
  Förstår er situation. När man har barn och barnbarn på distans så är det svårt att helt avhålla sig från flyget. Bra att tänka på är att man väljer den ort där flesta bor, så att antalet flyg blir så få som möjligt. Jag har sett idéer om om segelfartyg. Håller tummarna.

  Du tänker nog på Resebutiken i Kalmar, http://resebutik.se/ Pamela. De och http://www.tagbokningen.se är toppenbra på att hjälpa till vid bokning av tågresor. På tyska http://www.bahn.de kan man få bra förslag på tågtider till centrala Europa. Facebook-gruppen Tågsemester har också mycket bra samlade expertis. Själv tog jag tåget till Grekland i somras och på vägen stannade jag till i Venedig och Rom. I och med att jag tar nattåg sparar jag hotellnätter.

  Billigaste Interrailkortet för vuxen kostar 2.264:- och då får man 4 resdagar på en månad. Rabatt för ungdomar upp till 27 år och för seniorer över 60 år. 2 barn till och med 11 år reser helt gratis i sällskap av vuxen person! Även om tåg inte heller är hållbart så motsvarar 40.000 tågresor ett flyg T/R Stockholm-Göteborg.

  Sedan jag hörde Greta säga att ”vi säger att vi älskar våra barn, ändå stjäl vi från våra barns framtid” så flyger jag inte längre. I stället klimatkompenserar jag för de flyg jag har gjort eftersom jag inte visste bättre.

  Blir vi många som väljer bort flyget så gör det skillnad.

 • Linda Wolski 4 februari, 2020, 21:22

  Om Coop vill ha någon chans att behålla sin gröna profil så finns inget annat val än att ersätta flygbonusarna och flygreklamen med framtidsvänliga alternativ. Nu när flygresandet från svenska flygplatser minskat med 10% förra året så kan man inte kvarstå som grön när en massa andra organisationer springer långt i förväg…

 • Eva Blomberg 5 februari, 2020, 12:42

  Ett mycket bra förslag. Varför handlar jag på COOP? Jo, för att COOP skriver så mycket om det viktiga med klimatneutralt agerande och tar in produkter som är krav och fairtrade – då det är i linje med detta att också göra en del andra förändringar.