Motion 14 Uteslut flygresor i lojalitetsprogrammet och upphör med reklam för flygresor i medlemstidningen

I Paris-avtalet 2015 kom man överens om en maximal höjning av medeltemperaturen med högst 2 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader. 

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer och fler obeboeliga områden. Glaciärer försvinner och självförstärkande effekter skapas som skyndar på klimatförändringarna ytterligare.  

En av de mest effektiva saker som Sverige kan göra för att minska koldioxidutsläppen är att minska flyget. 10% av Sveriges utsläpp kommer från flyget. 80% av världens befolkning har aldrig satt sin fot på ett flygplan. 

Vi anser att COOP ska ta sitt ansvar för den omställning som krävs. Det gör de inte när de samarbetar med t.ex. TUI och SAS. 

COOP kan i stället vara ett föredöme och visa man är en modern folkrörelse som har som ambition att genomgående ställa om till hållbar verksamhet!  

JAG YRKAR ATT 

Konsumentföreningen verkar för att Coop: 

-utesluter flygresor från sitt lojalitetsprogram 

-upphör med reklam för flygresor i sin medlemstidning, mailutskick, liknande (beslutet omfattar även konsumentföreningen) 

– föreningsstämman beslutar att skicka motionen till KF’s stämma 

Barbro Maassen 

 • Karin Ekstrand 21 januari, 2020, 21:53

  Mycket viktig motion! Gröna Coop bör verkligen visa vägen och bifalla den här motionen!

 • Petra Palmen 23 januari, 2020, 21:59

  En självklarhet! Många blir förvånade av att höra att genomsnittssvensken bara flyger utomlands en gång om året. Och att det är fem gånger mer än världsgenomsnittet. Det beror på att vi jämför oss med människor i vår närhet. De flesta känner någon som flyger betydligt mer än de själva. Man har kanske en granne som flyger tjugo gånger om året och då känns ens egen årliga flygresa som en droppe i havet. Men faktum är att genomsnittssvenskens årliga semesterresa är få förunnad. Uppskattningsvis flyger bara 3 procent av världens befolkning årligen utomlands. Sett ur det perspektivet kan alla som någonsin suttit i ett flygplan betrakta sig som storflygare.

 • Mats 25 januari, 2020, 10:01

  Det är bra att COOP erbjuder poängväxling till flygresor. Vi har behov av att kunna transportera oss längre sträckor och flyg släpper ut mindre än bilar och båtar. Genom att erbjuda poängväxling så kan vi också påverka flygbolagen. Att dessa minskat sina utsläpp under de senaste åren visar att det är möjligt och bra för vår miljö. Något vi naturligtvis vill stödja!

 • Jens 25 januari, 2020, 18:24

  Petra Palmen, skäms du inte alls över att spamma Coops motionsforum med dina egna politiska åsikter? Det borde du, de hör inte hemma här. Vi är 90% av medlemmarna som gärna tar emot erbjudanden med rabatter när vi någon gång måste åka flyget till ställen där man inte alls eller på rimligt sätt kan åka med bil/tåg/båt eller annat. Vi har förstått att just du vill att vi alla ska stannar kvar i vårt lilla lokalsamhälle och aldrig resa längre bort än vi kan cykla. Men det finns en värld därute, jobb, familj, släkt, vänner etc som måste hållas personlig kontakt med. Du vill att hela världen ska gå i stå och att mänskligt utbyte ska upphöra. Tror du vi för livskvalitet av det, fred? utveckling? Nej precis. Det gör vi inte. Vi ska låta flyget utvecklas precis som allt annat, de är också på god väg mot mycket snålare motorer, allt mindre beroende av fossilt bränsle, och på sikt drivna av helt ren el eller bränsleceller. Öppna dina ögon och sluta förstöra för alla vi andra. Du representerar bara ett par procent av samhället. De flesta har förstått att det inte är så enkelt som du påstår, det finns mer att läsa på. Kolla ska du se.