Motion 22 Uteslut flygresor i lojalitetsprogrammet och upphör med reklam för flygresor i medlemstidningen

I Paris-avtalet 2015 kom man överens om en maximal höjning av medeltemperaturen med högst 2 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader. 

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer och fler obeboeliga områden. Glaciärer försvinner och självförstärkande effekter skapas som skyndar på klimatförändringarna ytterligare.  

En av de mest effektiva saker som Sverige kan göra för att minska koldioxidutsläppen är att minska flyget. 10% av Sveriges utsläpp kommer från flyget. 80% av världens befolkning har aldrig satt sin fot på ett flygplan. 

Vi anser att COOP ska ta sitt ansvar för den omställning som krävs. Det gör de inte när de samarbetar med t.ex. TUI och SAS. 

COOP kan i stället vara ett föredöme och visa man är en modern folkrörelse som har som ambition att genomgående ställa om till hållbar verksamhet!  

JAG YRKAR ATT 

Konsumentföreningen verkar för att Coop: 

-utesluter flygresor från sitt lojalitetsprogram 

-upphör med reklam för flygresor i sin medlemstidning, mailutskick, liknande (beslutet omfattar även konsumentföreningen) 

– föreningsstämman beslutar att skicka motionen till KF’s stämma 

Britt-Marie Walldén 

 • Lennart Sköldebäck 23 januari, 2020, 18:01

  Jag tycker att jag kan flyga ibland om jag klimatkompenserar och det gör jag genom att tillverka biokol och återföra den till jorden. Vissa medlemmar planterar träd i Vi-skogen och de kanske vill se sin skog växa.Du är det väl inte fel att använda poängen till en uppfriskande flygresa om man gjort rätt för sig. Det verkar vara lite hysteri ikring att vara ”PK”. Jag vill hellre ha mitt Konsum kvar.

 • Petra Palmen 23 januari, 2020, 22:31

  Bra skrivet Britt-Marie!
  Ur ett globalt perspektiv har de allra flesta inte ekonomiska möjligheter att flyga. Det är de fattigaste som kommer att drabbas först för att vi har råd (ekonomiskt) att göra det. Om vi inte offrar vårt flygresande kommer de istället att få offra sina liv.

 • Mats 25 januari, 2020, 10:45

  Det är bra att COOP erbjuder poängväxling till flygresor. Vi har behov av att kunna transportera oss längre sträckor och flyg släpper ut mindre än bilar och båtar. Genom att erbjuda poängväxling så kan vi också påverka flygbolagen. Att dessa minskat sina utsläpp under de senaste åren visar att det är möjligt och bra för vår miljö. Något vi naturligtvis vill stödja!

  Att kunna flyga till semester till andra länder är viktigt, eftersom intäkter från turister är viktiga, inte minst för fattiga länder. Varför ska vi försämra ytterligare för de som har det svårast. Det här förslaget går ju direkt emot Kooperationens tankar.

  Jag yrkar därför på att motionen ska avslås.