Motion 26 Uteslut flygresor i lojalitetsprogrammet och upphör med reklam för flygresor i medlemstidningen

I Paris-avtalet 2015 kom man överens om en maximal höjning av medeltemperaturen med högst 2 grader, med sikte på 1,5 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader. 

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer, mer extremväder och översvämningar, vilket även innebär fler obeboeliga områden på vår jord. Glaciärer försvinner och därmed människors dricks- och odlingsvatten, vilket påverkar miljontals människor över vår jord redan nu.  
 
Vid två graders uppvärmning påverkas hundratals miljoner fler människor av klimatförändringar än vid 1,5 graders uppvärmning. Och redan vid två graders uppvärmning förväntas världens korallrev i princip dö ut. Allt enligt FN:s klimatpanels 1,5-gradersrapport. 

 
Vi rör oss mot skenande och irreversibla klimatförändringar, läs www.svd.se/klimatrapport-9-av-15-kanda-troskeleffekter-passerade och www.nytimes.com/2019/12/04/climate/climate-change-acceleration.html.  

 
En av de mest effektiva saker som enskilda invånare i Sverige kan göra för att minska koldioxidutsläppen är att minska flygandet. 10% av Sveriges utsläpp kommer från flyget. 80% av världens befolkning har aldrig satt sin fot på ett flygplan. 
 
Därför blir jag lika upprörd varje gång COOP:s flyg-stimulanser hamnar i brevlådan och i mejlinkorgen. Jag anser att COOP ska ta sitt ansvar för den omställning som krävs. Det gör inte COOP när vi samarbetar med t.ex. TUI och SAS. 
 
COOP kan och bör i stället vara ett föredöme och visa man är en modern livsmedelskedja som har som ambition att genomgående ställa om till hållbar verksamhet! 

 
JAG YRKAR ATT 
Konsumentföreningen verkar för att 
Coop: 
-utesluter flygresor från sitt lojalitetsprogram 
-upphör med reklam för flygresor i sin medlemstidning, mailutskick, liknande (beslutet omfattar även konsumentföreningen) 
-föreningsstämman beslutar att skicka motionen till KF:s stämma. 

 • Petra Palmen 23 januari, 2020, 22:41

  Håller fullständigt med. Men några älskar ju att resa! Desto större anledning att avstå från att flyga här och nu. Om vi inte lyckas bromsa temperaturhöjningen kommer många områden att bli helt obeboeliga. Genom att avstå från att flyga nu ökar chanserna för att vi kan upptäcka världen även i framtiden.
  Att avstå från att flyga innebär heller inte att man måste avstå från att resa eller uppleva saker. Vi behöver bara göra det på ett annat sätt. Något som är ganska fascinerande är att de allra som fattat beslutet att avstå från att flyga säger att de numera uppskattar sitt resande mer än de gjorde då de flög. Det handlar om att byta perspektiv, och istället fokusera på allt man faktiskt kan göra utan att belasta klimatet allt för hårt, snarare än det man går miste om. Flera har sagt att de känner sig mer kreativa i sitt resande, och att det blir mer av ett äventyr när det inte längre är möjligt att bara hoppa på ett flyg för att ta sig från A till B.

 • Mats 25 januari, 2020, 10:44

  Det är bra att COOP erbjuder poängväxling till flygresor. Vi har behov av att kunna transportera oss längre sträckor och flyg släpper ut mindre än bilar och båtar. Genom att erbjuda poängväxling så kan vi också påverka flygbolagen. Att dessa minskat sina utsläpp under de senaste åren visar att det är möjligt och bra för vår miljö. Något vi naturligtvis vill stödja!

  Att kunna flyga till semester till andra länder är viktigt, eftersom intäkter från turister är viktiga, inte minst för fattiga länder. Varför ska vi försämra ytterligare för de som har det svårast. Det här förslaget går ju direkt emot Kooperationens tankar.

  Jag yrkar därför på att motionen ska avslås.