Motion 4 Stoppad försäljning av palmfett i Coops butiker

Produkter innehållande palmfett borde fasas ut ur sortimentet och helt stoppas att säljas utifrån flera aspekter:

1. Konsumenternas hälsa

2. Miljö och klimatpåverkan

3. Utrotningshotade djur

 1. Konsumenternas hälsa

Kliniska studier visar att palmolja är associerat till ökad risk för cancer och ökade nivåer av LDL-kolesterol på grund av den höga andelen mättat fett. Livsmedelsverkets rekommendationer är att välja bort produkter som innehåller palmolja.

2. Miljö och klimatpåverkan

Det sker en skövling av regnskogar för att palmplantager ska växa fram. Odling av palmer för att producera palmfetter påverkar miljön och klimatet negativt eftersom växthusgaser frigörs. Regnskogen behövs för att rena vår luft och producera syre. Vi lever i en tid då negativ klimatpåverkan riskerar att få förödande konsekvenser för vår planet, för människor och andra levande varelser. Detta är oroväckande.

3. Utrotningshotade djur

Skövling av regnskog på exempelvis Malaysia och i Borneo för att palmer ska odlas hotar fortlevnaden av vissa djurarter såsom orangutangen.

Skriv in ditt förslag. Jag yrkar att:

Jag yrkar att Coop slutar med försäljningen av palmfetter för att värna om hälsa, miljö och djur.

Att sluta sälja produkter med palmfetter innebär att Coop tar ansvar och kan fortsätta vara ledande föregångare i det hållbarhetsarbete som är nödvändigt.

Linda Sturesson Stabel

 • Eva-Marie Wadman 25 januari, 2022, 10:52

  Att sluta sälja produkter med palmfetter innebär att Coop tar ansvar och kan fortsätta vara ledande föregångare i det hållbarhetsarbete som är nödvändigt.
  Detta MÅSTE ske med omedelbar verkan.

 • Leo K 25 januari, 2022, 15:01

  Jag håller helt med! Har skrivit detta om och om igen i Coops Medlemspanel, men man får inget gehör där. Anser att i första hand med tanke på hur cancerframkallande och skadligt för hjärt-kärlksystemet procesad palmolja är, måste den sluta säljas – i synnerhet av en butikskedja som ”ägs av konsumenterna”.

  Helt rätt initiativ. Dessutom kommer Coop förmodligen att få fler kunder och ökad försäljning av en sådan förändring.

 • Roland Larsson 25 januari, 2022, 18:03

  Virgin/extra virgin kravmärkt/eko kokosolja måste kunna säljas.

 • Ove Carlson 27 januari, 2022, 14:04

  Svårt att kolla. Många varor, t.ex godis och kondisprodukter innehåller ju palmolja. Borde vara tillåtet om oljan kommer från licensierade odlingar.

  • Leo K 27 januari, 2022, 18:23

   Jag tycker inte att poängen ligger i licensierade odlingar, utan i folkhälsan i första hand. Processad palmolja blir inte mindre hälsovådlig för att den är certifierad eller liknande.

   Godis och kondisprodukter kan tillredas utan palmolja, och det krävs att en hel kedja slutar med att sälja sådant som innehåller det för att tillverkarna ska finna incitament i att lägga om produktionen med bättre recpet.

 • Maj-Britt A-Appah 27 januari, 2022, 19:44

  Blev glad när jag såg motionen. Håller helt med – både ur miljösynpunkt, hälsosynpunkt och humanitärt. Det är väl känt hur ursprungsbefolkningarna körts bort från sina marker vid anläggandet av palmolje plantagerna.
  Själv köper jag inga varor som innehåller palmolja-
  Hoppas Coop lyssnar till motionen

 • Samuel Öhlin 27 januari, 2022, 21:09

  Jag håller inte med. Jag tycker inte att det är rimligt att helt förbjuda försäljningen av produkter med en viss ingrediens.

  • Leo K 28 januari, 2022, 12:43

   Varför? Det förbjuds ju ämnen och tillsatser med jämna mellanrum när man förstått att de är skadliga. Varför ska palmoljan behandlas annorlunda?

 • K G 30 januari, 2022, 07:57

  Bra förslag. Varför skall vi ha cancerframkallande ämnen i vår mat?
  Läs vad Henrik Ennart skriver här:

  https://bit.ly/3IOp8DL

 • Towe Nyberg 30 januari, 2022, 14:42

  Jag tycker att detta är en bra motion som bör genomföras.

 • Ragnhild Stamsäter 30 januari, 2022, 17:44

  Mycket bra, har ofta tänkt på detta. Det finns så många varor med palmolja som måste fasas ut. Skövlingen av regnskogen måste upphöra.

 • idaa 31 januari, 2022, 17:24

  Jag håller helt med. Stoppa försäljning av palmfett i Coops butiker! Regnskogen är planetens lungor och att skövla den är helt vansinnigt. Om ni inte sett hur det påverkar djungeln, djuren, insekterna, lokalbefolkningen så åk dit!

 • Vivianne Rosell 1 februari, 2022, 23:18

  Håller med. Inga varor med palmolja.

 • Andreas 3 februari, 2022, 15:05

  Jag sympatiserar med miljö & klimatpåverkan samt djuren.

  Att mättat fett i sig är vådligt för hälsan är dock inte sant.

  Sönder-processade, artificiella fettprodukter är dock definitivt skadliga för hälsan. Vilket mycket utav palmoljan tyvärr är – processad.

  Det är den processade palmoljan studier har kikat på. Detsamma gäller många utav de vegetabiliska oljorna såsom rapsolja, sojaolja, majsolja osv – de är alla hälsoskadliga. Jag uppmuntrar folk att göra sina egna efterforskningar kring hur dessa oljor faktiskt framställs. Sten Ekberg på Youtube kan vara en bra startpunkt.

  Riktig, naturlig palmolja, är röd och oljan kommer från fruktköttet (inte kärnan) och är mycket nyttig samt hälsofrämjande. ”Red palm fruit oil” på engelska.

  • Leo K 7 februari, 2022, 13:24

   Ja, håller helt med, men i hur många industriella produkter (dvs ”livsmedel” som säljs på Coop bland annat har du sett oprocessad röd palmolja? Till att börja med hettar man upp palomljan till 200 grader för att få bort bismak och lukt.

   Med tanke på hur verkligheten ser ut så måste produkter med palmolja sluta säljas. Den infördes ju inte i industrin för att vara nyttig, utan för att öka marginalerna då den är billig.

 • Lena Blomberg 24 februari, 2022, 17:44

  Jag håller med, sluta sälja produkter med palmolja.

 • B Jansson 25 februari, 2022, 08:12

  Skulle vara bra, men är nog mycket svårt att selektera varor som innehåller palmfett.