Motion 5 Sluta samarbeta med resebolag där resorna sker med flyg

Bakgrund

Mänskligheten står inför en klimatkris som vi aldrig tidigare skådat. Vi måste ställa om hela vårt samhälle innan 2030 för att vi ska ha en chans att få en någorlunda harmonisk värld i framtiden. Görs inte detta riskerar uppvärmningen leda till tröskeleffekter som i värsta fall kan göra jorden obeboelig för framtida generationer. 

Coop gör ett viktigt miljöarbete och har länge legat i framkant när det gäller ekologisk och hållbar mat. Men samtidigt samarbetar företaget med Tui och erbjuder medlemmar att använda sina medlemspoäng till att får billigare resor som sker med flyg.

Genom att flyga orsakar du ett av de absolut största utsläppen du kan göra som individ. Bara att skaffa barn och ha bil som du använder ofta är värre, enligt en studie från Lunds universitet.

En enda flygresa över Atlanten släpper ut 1 ton koldioxidekvivalenter. Det är samma mängd utsläpp som du får släppa ut som mest under ett ÅR:s tid om du ska leva hållbart enligt Parisavtalets mål. 

Flygresor är helt enkelt helt oförenligt med att leva ett hållbart liv, och stämmer inte alls in på Coops gröna profil. Att plantera träd i vi-skogen kan på inget sätt kompensera för de utsläppen. Och den ”klimatkompensering”, som flygbolag och researrangörer erbjuder ger sällan den effekt som påstås. Dessutom orsakar de ofta andra problem i fattiga länder och får folk att fortsätta med business as usual, se länk till DN och till tidningen Syre. 

Att låta Coops medlemmar göra ett fritt val kan låta generöst, men dessa val görs ofta utan att konsumenten har full information om effekten av sina handlingar. Genom att sluta samarbeta med resebolag som genomför sina resor med flyg och dessutom går ut med detta offentligt kan KF Stockholm bidra till ökad kunskap om hur mycket utsläpp individers flygresor orsakar. 

Därför borde Coop sluta att samarbeta med Tui eller andra charterbolag där resorna sker med flyg.

Yrkande:

Vi yrkar

 • att KF Stockholm ska verka för att Coop slutar att samarbeta med Tui och alla andra resebolag där resorna sker med flyg.
 • Att KF Stockholm går ut offentligt med att de slutar med detta samarbete i syfte att informera om flygresors stora klimatpåverkan.
 • att KF Stockholm skickar vidare denna motion till KF:s stämma 

Källor:

https://theicct.org/sites/default/files/ICCT_2014_TA-airline-ranking_factsheet_0.pdf
https://www.lu.se/artikel/de-fyra-livsstilsvalen-som-ar-mest-effektiva-att-minska-din-klimatpaverkan
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/klimatomstallningen/omraden/klimatet-och-konsumtionen/hur-kan-jag-minska-min-klimatpaverkan/
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/klimatomstallningen/omraden/klimatet-och-konsumtionen/flygets-klimatpaverkan
https://www.dn.se/nyheter/sverige/fns-system-for-klimatkompensation-sagas/

Stockholm 13 januari 2022

Underskrifter:

Anna Langseth

Olof Montin

Daniel Gustafsson

Ingrid Engarås 

Shervin Shahnavaz 

Åsa Sohlgren

Marita Mejias 

Karin Frick 

Marie Milling

Katarina Holmberg 

Erik Stigell 

Bernt Varvemo 

Ragnhild Glimregn 

Amanda Rosen

Harald Enoksson

Malin Nicander 

Thomas Björkman 

Charlotta Johansson

Anna Linell

Susanna Nytell

Ida Sylwan

Karin Ekström 

Caroline Olsson

Alice Helleday

Christer Langseth 

Claes Trygger

Aline Anckarman 

Petra Palmén

Gunilla Holback

Teresa Soler

 • Mattias Karlsson 25 januari, 2022, 20:41

  Jag och många med mig uppskattar Coops breda nätverk med samarbete.

  Flyget behövs, flyget för folk samman, flyget bidrar till en fredligare värld.

  Coop har valt att samarbeta med det bolag som har historiska band med de fleata svenskar. Dessutom det bolag som jag vågar påstå ligger längst fram i branschen vad gäller nya innovationer för ett mer hållbart resande. Min senaste resa med sonen betalade jag med poäng delvis tack vare Coop, men jag kunde också, vilket jag också gjorde, klimatkompensera med egna medel.

  Läs gärna på om SAS miljöarbete själva:
  https://www.sas.se/hallbarhet/

  Vänligen
  Mattias Karlsson
  Södermalm

 • ante_77@icloud.com 26 januari, 2022, 08:04

  Då ska jag sluta handla i Coop-butiker där varorna har transporterats med annat än medelst sparkstötting byggd av sly från närområdet.
  Nej, det får bli ICA när MP infiltrerar Coop

 • Ilir Musa 26 januari, 2022, 08:17

  Emot motionen. Flyget behövs och Coops breda nätverk med samarbete uppskattas av såväl mig och många andra.

 • Robert 26 januari, 2022, 12:18

  Jag är emot motionen. Jag föredrar flygbolag som ligger i framkant av utvecklingen istället för att gynna lågprisbolagen.

 • Bo Kylerud 26 januari, 2022, 12:19

  Avstå från att anordna resor. Använda pengarna så de berör alla medlemmar. Till exempel genom medlemspris på varor

 • Titus 26 januari, 2022, 14:40

  Sluta åka bil eller föda barn först om det lämna större miljöpåverkan än flyget. Idiotförslag, Coop bör inte låta extrema miljöpartister bestämma vad som är bäst för företaget. Sluthandlat hos er för vår del om motionen får bifall.

 • Joel 26 januari, 2022, 15:17

  Jag är emot motionen och uppskattar verkligen samarbeten med rese- och flygbolag. Precis som flera andra nämner i kommentarerna är flyg tre edor ibland nödvändiga och då föredrar jag att de utförs av seriösa bolag som SAS vilka ligger långt fram i sitt klimatarbete jämfört med lågpriskonkurrenter. Att avsluta samarbeten med flygbolag som tar omställningen på allvar skulle bara gynna mindre seriösa aktörer/lågprisbolag som inte arbetar aktivt för en hållbar flygindustri i framtiden.

 • Joel 26 januari, 2022, 15:19

  Jag är starkt emot motionen och uppskattar verkligen samarbeten med rese- och flygbolag. Precis som flera andra nämner i kommentarerna är flyg tre edor ibland nödvändiga och då föredrar jag att de utförs av seriösa bolag som SAS vilka ligger långt fram i sitt klimatarbete jämfört med lågpriskonkurrenter. Att avsluta samarbeten med flygbolag som tar omställningen på allvar skulle bara gynna mindre seriösa aktörer/lågprisbolag som inte arbetar aktivt för en hållbar flygindustri i framtiden.

 • Jacky P 26 januari, 2022, 15:37

  Då slutar vi genast att handla på Coop.
  Flyg är nödvändigt för mänskligheten och likaså alla samarbeten.
  Vi är starkt emot motionen!
  Många flygbolag har ställt om och har ett klimatarbete på gång.
  Stoppa denna motion nu, eller förlora tusentals kunder Coop, your choice.

 • Jan 26 januari, 2022, 15:39

  En mycket dålig motion. Folk kan själv välja att inte gynna flyget om man inte vill. Coop skall inte agera magister med pekpinne.
  Coop måste vara breda i sitt erbjudande, annars tar ICA över helt,
  om folk blir förbannade och flyttar sina inköp. Vuxna människor klarar att göra egna val, antingen resa med flyg, eller inte.

 • Liam 26 januari, 2022, 16:21

  Är mycket stark emot denna motion. Om man till exempel ser på ett seriöst flygbolag som SAS så gör de mycket för att bli klimatneutrala och minska utsläppen. SAS har även ingått i avtal med t.ex. Airbus för att skapa och tillverka flyg som drivs på bl.a. el. Det är det vi behöver och inte mindre flygande. Istället för att sluta flyga, kräv förändring och jobba för klimatneutrala eller till och med klimatpositiva flyg

 • Mattias 26 januari, 2022, 22:27

  Trams

 • Krekka 26 januari, 2022, 22:38

  Starkt emot motionen

 • Göran 27 januari, 2022, 11:06

  Mycket märkligt förslag. Det är bättre att samarbeta med seriösa företag som jobbar aktivt med att långsiktigt förbättra vår miljö, t ex arbetar för att deras flygplan ska kunna drivas med icke-fossila drivmedel än att helt bojkotta dessa företag. Resa måste människan kunna göra, men göra det med måtta precis som med allt annat.

 • Fredrik Karlsson 27 januari, 2022, 13:55

  Är starkt emot detta förslag. Man löser inte problemen med utsläpp med att sluta flyga, istället försöker man påverka och ändra så det blir så pass miljövänligt som möjligt. Att sluta resa är förstås ingen lösning, därför bör denna motion läggas ner.

 • Mattias Holmén 27 januari, 2022, 14:18

  Jag är emot motionen.

 • Christian 27 januari, 2022, 14:22

  Sämsta förslaget någonsin. Röstar emot!

 • Janne 27 januari, 2022, 15:27

  Jag är emot denna motion.

  Coops breda bonusprogram där medlemmarna har goda möjligheter att få utdelning via de samarbetspartners som passar just varje medlems individuella behov och önskemål, är en stor fördel som Coop har över konkurrerande kedjor. Att utarma detta program genom att undvika vissa delar av ekonomin, är direkt kontraproduktivt.

  • Ulla Brunö 26 februari, 2022, 15:38

   Motionen handlar om nöjesresor med flyg och det är lätt att avstå när man tänker på konsekvenserna för klimatet. Jag stöttar förslaget.

 • Combo 27 januari, 2022, 16:07

  Är starkt emot denna motion!
  Personen bakom detta verkar helt sakna konsekvenstänk. Frågan är så mycket större och mer komplicerad än vad denna person verkar förstå. Flygets fördelar överväger nackdelarna mångfaldigt, att då endast se nackdelarna visar bara på att personen endast hakat på trenden med ”miljöaktivism”(som gör mycket mer skada än nytta!). Nackdelarna med flyg, kärnkraft, fossila bränslen osv. är de flesta av oss medvetna om, men det är faktiskt en del av priset som Sverige och många andra länder betalat(och betalar) för att ha tagit oss från fattigdom till den välfärd som vi har idag. Att nu montera ner detta utan att ha någon fullgod ersättare, och dessutom i tron att man räddar planeten, visar bara på vilken nivå ni håller och att ni inte förstår vilka era kunder är.
  Detta är synd eftersom jag är i övrigt nöjd med Coop, men om ni väljer att gå i denna riktning så är det sluthandlat på Coop för våran del!

  • Ulla Brunö 26 februari, 2022, 15:39

   Motionen handlar om nöjesresor med flyg och det är lätt att avstå när man tänker på konsekvenserna för klimatet. Jag stöttar förslaget.

 • Lars-Åke Svensson 27 januari, 2022, 18:21

  Sedan tycker jag det är fel att använda konsumentföreningen som ett verktyg i en politisk agenda. Det som håller oss samman i konsumentförening är vårt intresse för butikerna, inte att bli del i en kampanjorganisation. Plötsligt dyker det upp 7 likadana motioner. Det är inte omtanke om konsumentföreningen, det är ett försök att kapa vår förening.

  Bara att skriva att man inte kan låta medlemmarna göra fria val säger en hel del om synen på demokrati.

 • Pontus 27 januari, 2022, 20:13

  Låter utmärkt, jag håller med de som skrivit motionen.

  Många kommentarer nämner hur fantastiskt flygbolaget SAS är. Men motionen handlar om ”Tui och alla andra resebolag”. Tui som Coop samarbetar med använder sig av massa olika flygbolag och som jag förstår i liten utsträckning, om ens alls, av SAS.

  • K G 30 januari, 2022, 07:48

   Japp 😉 jag håller också med de som skrivit motionen.

 • David Persson 28 januari, 2022, 06:39

  Att kapa coop på detta sätt är ju helt bortom allt vett. Coop är kommersiella och ska erbjuda en valfrihet. Starkt emot detta.

 • Sten Sture 29 januari, 2022, 11:47

  Behovet att resa längre sträckor med flyg kommer aldrig någonsin att försvinna och det är ur tidsåtgångsperspektiv fullständigt orealistiskt att på längre sträckor helt återgå till tidiga den industrialismens transportmetoder, som tåg och båt. Transportmedel för övrigt som inte alltid heller är miljövänliga (all tågtrafik är inte elektrifierad och sjöfarten är en annan stor miljöbov i jämförelse). Det är därför kontraproduktivt ur miljöhänseende att inte samarbeta med de företag som faktiskt avsätter medel på mer miljövänliga flygresor och som bidrar till forskning fler densamma. Flygresorna och semestrandet kommer att fortgå men utan stöd till de mer miljömedvetna företagen kommer mindre seriösa aktörer, helt utan miljösatsningar, att dominera marknaden. Företag med låga priser lockar kunder till kostnaden av de anställdas dåliga arbetsvillkor.

  Vill KF ha en direkt inverkan på den miljöpåverkan våra transporter orsakar, så är det snarare sådant som till exempel import av kött från Sydamerika, grönsaker från kina och sojaprodukter från skövlade regnskogsområden som ska stoppas. Vi behöver tänka längre än på vad som för tillfället är populärt att kritisera.

  • Irene 23 februari, 2022, 11:39

   En motion som vi alla som värnar våra kommande generationer bör ställa oss bakom. Att generera mer koldioxidutsläpp än nödvändigt i detta kritiska läge planeten befinner sig i bara för att vi kan är odemokratiskt. Vi måste se till att våra barn och barnbarn får de bästa av förutsättningar. Det är dags att välja resor som är hållbara och det innefattar inte flyg. Att värna miljö och natur är viktigast. Vi lånar planeten av våra barn!

  • Ulla Brunö 26 februari, 2022, 15:41

   Motionen handlar om nöjesresor med flyg och det är lätt att avstå när man tänker på konsekvenserna för klimatet. Jag stöttar förslaget.

 • Towe Nyberg 30 januari, 2022, 14:49

  Jag är emot denna motion.
  Det är bättre att samarbeta med bolag som gör skillnad.
  Behöver man flyga så är det bra att kunna göra det med ett seriöst bolag.

 • Joe Rog 31 januari, 2022, 09:55

  Uselt och ogenomtänkt förslag. Vill man påverka klimatet kan man göra det genom att ställa krav. Vilket bör göras transparent.
  Med ovan förslag bör samma motion innefatta fögbud mot att importera varor från andra kontinenter också.
  Bort med ananas, avocado och importkött.

  • Ulla Brunö 26 februari, 2022, 15:36

   Motionen handlar om nöjesresor med flyg och det är lätt att avstå när man tänker på konsekvenserna för klimatet. Jag stöttar förslaget.

 • Idaa Isaksson 31 januari, 2022, 17:18

  Jag är starkt emot denna motion. uselt förslag. Jag har inga barn och jag kör sällan bil. Ska vi jämföra äpplen mot päron? Har det börjat hagla in politiska motiv bakom konsumentföreningen? Jag gillar coop, och att kunna använda mina poäng till flygbolag som ligger i framkant av utvecklingen istället för att gynna lågprisbolagen med kontanta medel. Nu får ni ta ett varv till i tankeverkstaden.

 • Oscar Fredell 31 januari, 2022, 20:39

  Som kund och medlem uppskattar jag Coops samarbete med reseföretag.

 • Svante 31 januari, 2022, 22:49

  Verkligen! KF Stockholm, dumförklara oss konsumenter är kanske ingen bra ide.
  ”Att låta Coops medlemmar göra ett fritt val kan låta generöst, men dessa val görs ofta utan att konsumenten har full information om effekten av sina handlingar.”
  Jag funderar starkt på att lämna redan nu även om motionen kommer avslås.

 • Patrik Norgren 1 februari, 2022, 16:58

  Om motionen går igenom så kommer nog Coop att klappa ihop. Största anledningen till varför jag handlar på COOP. Miljöpartisterna är nog de mesta skadliga vi har i samhället just nu.

 • Vivianne Rosell 1 februari, 2022, 23:17

  Koncentrera er på varorna, tänker gå ur Coop om ni lägger såna motioner.

 • Andreas 3 februari, 2022, 14:37

  Jag stödjer EJ denna motion. Det räcker med kritiken mot flygen, de behövs.

  Lägg ännu mer fokus på kvalitetsvaror istället. Ekologiskt, mer lokala varor som t.ex. naturbeteskött, varor utan tillsatser osv.

 • Maria 6 februari, 2022, 15:40

  Den motionen stöder jag!
  Jag har länge undrat varför coop plötsligt verkar ha blivit resebyrå. Det som är viktigt de varor som är till försäljning i butikerna, att de är av god kvalité, producerade på ett hållbart sätt och inte har fraktats för långt. Medlemsförmåner kan vara t.ex. rabatterade biljetter till teater, konserter, bio, opera, dans eller till föredrag, kurser av olika slag, böcker med mera.

 • Tomas Olsson 21 februari, 2022, 21:50

  Bra motion, utifrån föreningens värderingar och policy kan vi inte vara megafoner för extremt och fundamentalt ohållbara företag. Ett stort och onödigt utsläpp är alltid stort och onödigt, även om det är 5% lägre än ett ännu sämre alternativ.
  Det är väldigt få resor som verkligen är nödvändiga och dessutom måste ske med flyg, och det är inte vad charterbolagen säljer. Flygbranschen behöver inte vårt stöd.

 • Petra Palmén 23 februari, 2022, 15:18

  Om 8 år är koldioxidbudgeten slut för att nå Paris-avtalet med nuvarande utsläppstakt. Flyget står för 10% av Sveriges utsläpp. Att avstå från att flyga innebär ofta den enskilt största minskningen man kan göra. Om 8 år vill iaf jag säga till mina barn att jag gjorde mitt bästa för att hejda utsläppen. Extremvädret, torkan, bränderna, matbrist, översvämningar, smältande glaciärer, havsnivåhöjningar, klimatflyktingar är bara första effekterna av våra nonchalanta liv.

 • Jenny Tingstam 23 februari, 2022, 16:25

  Många av oss är medlemmar i Coop för att de tidigt visade ett större miljöansvar. Att då mitt i en klimatkris göra reklam för flygresor gör att jag måste omvärdera mitt medlemsskap om reklamen fortsätter.

 • Gerd Sandberg 23 februari, 2022, 18:05

  Instämmer med motionen! Flyga är så odiskutabelt ohållbart. En värsting. En resa, hur kort som helst, och det är kört för den personen att klara rimliga utsläpp på årsbasis. Ofattbart att ett företag som säger sig måna hållbarhet har med det som bonusalternativ

 • Parents for Future 23 februari, 2022, 19:16

  Som förälder har man som högsta önskan att ens barn ska få växa upp i en trygg och hälsosam värld. Därför väljer vi i Parents for Future Sverige bort det som tycks ha blivit vardagsmat i samhället – ”rätten” att åka på flygcharter till fjärran land. Precis som vi med omsorg väljer vilken mat som ska stå på middagsbordet till vardags, för att ge förutsättningar för en sund planet med hejdad klimatkris, massutrotning och räddad biologisk mångfald. Många av oss är medlemmar i KF av den enkla anledningen att Coop står för gröna val och medbestämmande som konsumenter. Vi sätter därför ner vår fot mot att Coop omvandlas till ännu en i raden av medlemsklubbar som utövar greenwashing genom att locka mindre insatta i att flygresor kan vara det de faktiskt inte är – klimatsmarta val för semester! Vi håller oss på jorden för våra barns skull.
  Parents for Future Sverige

 • Maria Johansson 23 februari, 2022, 20:48

  Jättebra motion! Coop måste sluta samarbeta med flygbolag och erbjuda flygresor. Nöjesflyga är ju det mest ohållbara vi kan göra och klimatkompensation tar inte bort utsläppen. Erbjud tågresor istället!
  Mvh, Maria Johansson

 • Lena Blomberg 24 februari, 2022, 17:41

  En bra motion. Finns ingen anledning till att Coop ska uppmuntra till flygresor, med tanke på klimatet. Upphör med alla resebonusar eller samarbeta enbart med bolag som förmedlar tågresor.

 • Gunnar Andersson 25 februari, 2022, 17:09

  Avslag på denna motion .
  Finns betydligt bättre sätt att verka för bättre miljö, börja med närodlat, undvik miljö förstörande transporter av mat/livsmedelsproduktion från andra världsdelar.

 • Cajsa Linder 26 februari, 2022, 11:56

  Jag stödjer motionen till fullo.
  Situationen för klimatet är så akut att alla måste ta ansvar för att minimera sina utsläpp, såväl individer som organisationer och politiker genom sina beslut på systemnivå.
  Det finns idag ingen kompensation som till fullo fångar upp de utsläpp som flygresorna gör i närtid.

 • Joost van der Meijs 26 februari, 2022, 13:33

  Hej.
  Jag tycker att det är bra att sluta samarbeta med resor där flyg är inblandat. Verkar ju jättekonstigt i dessa tider att kämpa med hållbarhet i utbudet i butiken och samtidigt jobba med flygbolag. Klart det finns ännu mera man kan göra men det är ett tydligt tagande av ansvar kring klimatfrågan.

 • Ulla Brunö 26 februari, 2022, 15:44

  Motionen handlar om nöjesresor med flyg och det är lätt att avstå när man tänker på konsekvenserna för klimatet. Jag stöttar förslaget.

 • Bjöörn Fossum 27 februari, 2022, 18:48

  Jag blir litet bekymrad över debattklimatet här. Det står inledningsvis att man skall ”hålla god ton, visa respekt och hålla sig till ämnet”.
  Många kommentarer verkar skrivna i affekt. Man blandar politik och eget tyckande och personliga behov på ett ganska tråkigt sätt.

  Vad är anledningen till att samla poäng för resor? (Är det nostalgi från tiden med Reso?)
  Det finns säkert många anledningar, men en är kanske behovet av återhämtning och lära sig nya saker; varför inte låta medlemmar samla poäng hos resebyråer som säljer tågbiljetter till alla europeiska länder?