Motion 6 Sluta samarbeta med charterbolag där resorna sker med flyg

Bakgrund

Mänskligheten står inför en klimatkris som vi aldrig tidigare skådat. Vi måste ställa om hela vårt samhälle innan 2030 för att vi ska ha en chans att få en någorlunda harmonisk värld i framtiden. Görs inte detta riskerar uppvärmningen leda till tröskeleffekter som i värsta fall kan göra jorden obeboelig för framtida generationer.

Coop gör ett viktigt miljöarbete och har länge legat i framkant när det gäller ekologisk och hållbar mat. Men samtidigt samarbetar företaget med Tui och erbjuder medlemmar att använda sina medlemspoäng till att får billigare charterresor som sker med flyg.

Genom att flyga orsakar du ett av de absolut största utsläppen du kan göra som individ. Bara att skaffa barn och ha bil som du använder ofta är värre, enligt en studie från Lunds universitet.

En enda flygresa över Atlanten släpper ut 1 ton koldioxidekvivalenter. Det är samma mängd utsläpp som du får släppa ut som mest under ett ÅR:s tid om du ska leva hållbart enligt Parisavtalets mål.

Flygresor är helt enkelt helt oförenligt med att leva ett hållbart liv, och stämmer inte alls in på Coops gröna profil. Att plantera träd i vi-skogen kan på inget sätt kompensera för de utsläppen. Och den ”klimatkompensering”, som flygbolag och researrangörer har sällan den effekt som påstås. Dessutom orsakar de ofta andra problem i fattiga länder och får folk att fortsätta med business as usual, se länk till tidningen Syre.

Att låta coops medlemmar göra ett fritt val kan låta generöst, men dessa val görs ofta utan att konsumenten har full information om effekten av sina handlingar. Genom att sluta samarbeta med charterbolag som genomför sina resor med flyg och dessutom går ut med detta offentligt kan KS Stockholm bidra till ökad kunskap om hur mycket utsläpp individers flygresor orsakar.

Därför borde Coop sluta att samarbeta med Tui eller andra charterbolag där resorna sker med flyg.

Yrkande:

Vi yrkar

– att KS Stockholm ska verka för att Coop slutar att samarbeta med Tui och alla andra charterbolag där resorna sker med flyg.

– Att KS Stockholm går ut offentligt med att de slutar med detta samarbete i syfte att informera om flygresors stora klimatpåverkan.

– att KS Stockholm skickar vidare denna motion till KF:s stämma

Källor:

https://theicct.org/…/ICCT_2014_TA-airline-ranking…
https://www.lu.se/…/de-fyra-livsstilsvalen-som-ar-mest…
https://www.naturvardsverket.se/…/hur-kan-jag-minska…/
https://www.naturvardsverket.se/…/flygets-klimatpaverkan
https://www.dn.se/…/fns-system-for-klimatkompensation…/
https://tidningensyre.se/…/kritiken-mot…/

Håkan Fjelner, medlem i Coop

 • Joel 26 januari, 2022, 15:18

  Jag är emot motionen och uppskattar verkligen samarbeten med rese- och flygbolag. Precis som flera andra nämner i kommentarerna är flyg tre edor ibland nödvändiga och då föredrar jag att de utförs av seriösa bolag som SAS vilka ligger långt fram i sitt klimatarbete jämfört med lågpriskonkurrenter. Att avsluta samarbeten med flygbolag som tar omställningen på allvar skulle bara gynna mindre seriösa aktörer/lågprisbolag som inte arbetar aktivt för en hållbar flygindustri i framtiden.

 • Ove Carlson 27 januari, 2022, 13:58

  Instämmer i Joels kommentar. Dessutom finns knapps några andra alternativ än flyg på långa resor.

 • Mattias Holmén 27 januari, 2022, 14:18

  Jag är emot motionen.

 • Anders 27 januari, 2022, 18:48

  Samarbetet med TUI är det bästa samarbetserbjudandet!
  Bättre åka med ett fullbelagt charterflyg än halvfullt reguljärt flyg.
  Att resa berikar så mycket.
  Själv åker jag 1 gång om året men prioriterar ned andra saker som påverkar klimatet.
  Jag tycket att motionen är fanatisk och är helt emot.

 • Idaa Isaksson 31 januari, 2022, 17:19

  Jag är emot motionen.

 • Andreas 3 februari, 2022, 15:09

  Jag stödjer EJ denna motion. Det räcker med kritiken mot flygen, de behövs.

  Lägg ännu mer fokus på kvalitetsvaror istället. Ekologiskt, mer lokala varor som t.ex. naturbeteskött, varor utan tillsatser osv.

 • Andreas 3 februari, 2022, 15:12

  Jag är emot denna motion. Det räcker med kritiken mot flygen, de behövs.

  Lägg ännu mer fokus på kvalitetsvaror istället. Ekologiskt, mer lokala varor som t.ex. naturbeteskött, varor utan tillsatser osv.