Motion 7 Sluta samarbeta med resebolag där resorna sker med flyg

Mänskligheten står inför en klimatkris som vi aldrig tidigare skådat. Vi måste ställa om hela vårt samhälle innan 2030 för att vi skaha en chans att få en någorlunda harmonisk värld i framtiden. Görs inte detta riskerar uppvärmningen leda till tröskeleffekter som i värsta fall kan göra jorden obeboelig för framtida generationer.

Coop gör ett viktigt miljöarbete och har länge legat i framkant när det gäller ekologisk och hållbar mat. Men samtidigt samarbetar företaget med Tui och erbjuder medlemmar att använda sina medlemspoäng till att får billigare resor som sker med flyg.

Genom att flyga orsakar du ett av de absolut största utsläppen du kan göra som individ. Bara att skaffa barn och ha bil som du använder ofta är värre, enligt en studie från Lunds universitet.

En enda flygresa över Atlanten släpper ut 1 ton koldioxidekvivalenter. Det är samma mängd utsläpp som du får släppa ut som mest under ett ÅR:s tid om du ska leva hållbart enligt Parisavtalets mål.

Flygresor är helt enkelt helt oförenligt med att leva ett hållbart liv, och stämmer inte alls in på Coops gröna profil. Att plantera trädi vi-skogen kan på inget sätt kompensera för de utsläppen. Och den ”klimatkompensering”, som flygbolag och researrangörer erbjuder ger sällan den effekt som påstås. Dessutom orsakar de ofta andra problem i fattiga länder och får folk att fortsätta medbusiness as usual, se länk till DN och till tidningen Syre.

Att låta Coops medlemmar göra ett fritt val kan låta generöst, men dessa val görs ofta utan att konsumenten har full information om effekten av sina handlingar. Genom att sluta samarbeta med resebolag som genomför sina resor med flyg och dessutom går ut med detta offentligt kan KF Stockholm bidra till ökad kunskap om hur mycket utsläpp individers flygresor orsakar.

Därför borde Coop sluta att samarbeta med Tui eller andra charterbolag där resorna sker med flyg.

Skriv in ditt förslag. Jag yrkar att:

att KF Stockholm ska verka för att Coop slutar att samarbeta med Tui och alla andra resebolag där resorna sker med flyg.

att KF Stockholm går ut offentligt med att de slutar med detta samarbete i syfte att informera om flygresors stora klimatpåverkan.

att KF Stockholm skickar vidare denna motion till KF:s stämma

Källor:

https://theicct.org/…/ICCT_2014_TA-airline-ranking…
https://www.lu.se/…/de-fyra-livsstilsvalen-som-ar-mest…
https://www.naturvardsverket.se/…/hur-kan-jag-minska…/
https://www.naturvardsverket.se/…/flygets-klimatpaverkan
https://www.dn.se/…/fns-system-for-klimatkompensation…/
https://tidningensyre.se/…/kritiken-mot…/

 • Bea Nallesdotter 25 januari, 2022, 10:03

  Ser det som självklart att flygresor inte ska vara en del i förmånerna. Att använda poängen för en resa eller få poäng på en resa är oväsentligt. Ta fram förmåner med medlemskap som flera kan ha nytta av!
  Borde ju gå att få fram statistik på hur många som använder resp. förmån.

 • Lars Rooth 25 januari, 2022, 12:10

  Att flyg har har en otroligt besvärande klimatpåverkan skriver jag gärna under på. Samtidigt finns det tillfällen för enskilda personer/familjer att få tillgång till längre reseupplevelser. Avvägningen är svår.
  Inom samma ämnesområde vill gärna påtala det konstruktiva färdmedlet TÅG. Utöka samarbetet med tågbolag – höj gärna till 25% rabatt.

 • Mattias Holmén 27 januari, 2022, 14:19

  Jag är emot motionen.

 • Lars-Åke Svensson 27 januari, 2022, 18:18

  Jag tycker det är ett dåligt förslag att ta bort förmåner från medlemsprogrammet.

  Sedan tycker jag det är fel att använda konsumentföreningen som ett verktyg i en politisk agenda. Det som håller oss samman i konsumentförening är vårt intresse för butikerna, inte att bli del i en kampanjorganisation. Plötsligt dyker det upp 7 likadana motioner. Det är inte omtanke om konsumentföreningen, det är ett försök att kapa vår förening.

 • idaa 31 januari, 2022, 17:21

  Jag är emot motionen.

 • Andreas 3 februari, 2022, 15:10

  Jag stödjer EJ denna motion. Det räcker med kritiken mot flygen, de behövs.

  Lägg ännu mer fokus på kvalitetsvaror istället. Ekologiskt, mer lokala varor som t.ex. naturbeteskött, varor utan tillsatser osv.