Motion 8 Sluta samarbetet med resebolag där resorna sker med flyg

En enda flygresa över Atlanten släpper ut 1 ton koldioxidekvivalenter. Det är samma mängd utsläpp som du får släppa ut sommest under ett ÅR:s tid om du ska leva hållbart enligt Parisavtalets mål.

Flygresor är helt enkelt helt oförenligt med att leva ett hållbart liv, och stämmer inte alls in på Coops gröna profil. Att plantera träd i Vi-skogen kan på inget sätt kompensera för de utsläppen, inte tillräckligt snabbt i alla fall. Och den ”klimatkompensering”, som flygbolag och researrangörer erbjuder ger sällan den effekt som påstås. Dessutom orsakar de ofta andra problem i fattiga länder och får folk att fortsätta med business as usual, se länk till DN och till tidningen Syre.

Att låta Coops medlemmar göra ett fritt val kan låta generöst, men dessa val görs ofta utan att konsumenten har full information om effekten av sina handlingar. Genom att sluta samarbeta med resebolag som genomför sina resor med flyg och dessutom går ut med detta offentligt kan KF Stockholm bidra till ökad kunskap om hur mycket utsläpp individers flygresor orsakar.

Därför borde Coop sluta att samarbeta med Tui eller andra charterbolag där resorna sker med flyg.

Källor:

https://theicct.org/sites/default/files/ICCT_2014_TA-airline-ranking_factsheet_0.pdf
https://www.lu.se/artikel/de-fyra-livsstilsvalen-som-ar-mest-effektiva-att-minska-din-klimatpaverkan
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/klimatomstallningen/omraden/klimatet-och-konsumtionen/hur-kan-jag-minskamin-

klimatpaverkan

https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/klimatomstallningen/omraden/klimatet-och-konsumtionen/flygetsklimatpaverkan
https://www.dn.se/nyheter/sverige/fns-system-for-klimatkompensation-sagas/

Skriv in ditt förslag. Jag yrkar att:

Jag yrkar

– att KF Stockholm ska verka för att Coop slutar att samarbeta med Tui och alla andra resebolag där resorna sker med flyg.

– att KF Stockholm går ut offentligt med att de slutar med detta samarbete i syfte att informera om flygresors stora klimatpåverkan.

– att KF Stockholm skickar vidare denna motion till KF:s stämma

Felicia Wipp

 • Mattias Holmén 27 januari, 2022, 14:20

  Jag är emot motionen.

 • idaa isaksson 31 januari, 2022, 17:20

  Jag är emot motionen.

 • Andreas 3 februari, 2022, 15:13

  Jag är emot denna motion. Det räcker med kritiken mot flygen, de behövs.

  Lägg ännu mer fokus på kvalitetsvaror istället. Ekologiskt, mer lokala varor som t.ex. naturbeteskött, varor utan tillsatser osv. Det är frågorna jag anser viktigast.

 • Petra Palmén 23 februari, 2022, 15:19

  Om 8 år är koldioxidbudgeten slut för att nå Paris-avtalet med nuvarande utsläppstakt. Flyget står för 10% av Sveriges utsläpp. Att avstå från att flyga innebär ofta den enskilt största minskningen man kan göra. Om 8 år vill iaf jag säga till mina barn att jag gjorde mitt bästa för att hejda utsläppen. Extremvädret, torkan, bränderna, matbrist, översvämningar, smältande glaciärer, havsnivåhöjningar, klimatflyktingar är bara första effekterna av våra nonchalanta liv.