Motion 48 – 57 Uteslut flygresor i lojalitetsprogrammet och upphör med reklam för flygresor i medlemstidningen

FRAMSTÄLLAN
COOP marknadsför sig som Sveriges grönaste matkedja och framhåller ständigt sitt arbete för att få ner utsläppen inom den egna verksamheten, vilket är alldeles utmärkt.

COOPs hållbarhetsdeklaration utsågs 2021 till årets Hållbarhetsprestation av NMC.

COOP är också ett av de företag som under våren 2022 ställt sig bakom uppropet från 227 svenska företag under rubriken ”Politiker, sluta bromsa klimatomställningen.”

Samtidigt uppmuntrar COOP sina kunder att använda sina intjänade poäng till flygresor med SAS och TUI?

En effektiv åtgärd som vi i Sverige kan göra för att minska koldioxidutsläppen är att flyga mindre. En flygresa till Spanien tur och retur leder till utsläpp av ett ton växthusgaser – vilket är lika mycket som det varje person får släppa ut per år för att vi ska nå 1,5 gradersmålet. Klimatkompensationen COOP lyfter fram riskerar att ta fokus från ansträngningarna att minska utsläppen och blir därmed ett sätt att köpa sig fri från nödvändiga beteendeförändringar.

COOP:s hållbarhetsdeklaration utgår från principen att ”det ska vara lätt att göra rätt”. Genom att erbjuda rabatter på flygresor och möjlighet att använda intjänade poäng samt annonsera om flygresor i medlemsbladet gör COOP det istället lätt att göra fel. Hur ska kunden förstå det på annat sätt än att flygresor inte är något problem ur klimatsynpunkt?

Förslag
Jag anser att COOP ska ta sitt ansvar för den omställning som krävs och sluta samarbeta med t.ex. TUI och SAS.

COOP blir på så sätt ett föredöme och visar att man är en modern folkrörelse som har som ambition att genomgående ställa om till hållbarhet inte enbart inom den egna verksamheten utan även genom att ta ansvar för sitt val av samarbetspartners.

JAG YRKAR
Att Konsumentföreningen Stockholm verkar för att Coop:

 • utesluter flygresor från sitt lojalitetsprogram
 • upphör med reklam för flygresor i sin medlemstidning, mailutskick
 • föreningsstämman beslutar att skicka denna motion till KFs stämma

Eva Keith Rosander
Cecilia Sandberg
Anders Karlsson
Anna-Lena Bellberg
Marianne Olof-Ors
Eva Gustavsson
Milo Dahlmann
Bert Fridlund
Anna Sporre
Erik Köpberg
Med flera

 • Charlotta Johansson 21 januari, 2023, 10:38

  Wow. 56 motioner varav 50 handlar om samma sak. Om KF vill uppmuntra sina medlemmar att engagera sig bör man lyssna. För att inte tala om ifall man bryr sig om våra barns framtid.

 • Maria Johansson 21 januari, 2023, 11:23

  Absolut! Sluta flyga är den mest effektiva livsstilsförändringen vi kan göra för att minska utsläppen. En enda Thailandresa äter upp vår hela årsbudget för koldioxidutsläpp. Coop har miljöprofil och stark tradition av rättvisefrågor, självklart måste Coop gå före och plocka bort flygresor ur poängshop och reklam! Vi måste ju göra allt vi kan för att våra barn ska få en dräglig framtid, varenda tiondels grad gör stor skillnad!

 • Maria Johansson 21 januari, 2023, 14:26

  Ja! Coop som är miljöprofilerat skall inte göra reklam för nöjesflyg! En enda Thailandresa äter upp vår hela årsbudget av utsläpp.

 • Isabelle@arelia.net 27 januari, 2023, 10:00

  Uteslut flygresor i lojalitetsprogrammet och upphör med reklam för flygresor i medlemstidningen
  Håller med att det inte passar Coop hållbarhets ambition att göra reklam för flygresor. Stockholmstad kommer att förjuda reklam för aktiviteter som använder bensin. Flera städer i Europa har redan gjort det.
  Kan man istället visa upplevelser som man kan nå med tåg, smultronställe som man kan nå med cykel till exempel.
  Inspirera för att leva hållbart i kontakt med naturen med en snäll transportmedel.

 • Mattias Karlsson 27 januari, 2023, 10:05

  Tråkigt att vår förening ska kapas av en samling miljöaktivister som tror på klimatändringar pga människan och genom överförmynderi och skatter på alla sätt vill sänka Sverige; kontraproduktiv reduktionsplikt på drivmedel, plastpåseskatter, nedlagd kärnkraft, flygskatt etc. Det räcker med dumheter nu!
  SAS arbetar intensivt med elflyg och klimatkompenserar redan. Ett miljöföredöme i branschen och ett naturligt val för Coop. Helt säkert tar någon konkurrent gärna över det partnerskapet som då även drabbar Coops ekonomi.

 • Christer 27 januari, 2023, 10:38

  Som medlem måste jag väl själv kunna välja vilken rabatt jag vill utnyttja, det ska väl inte en massa klimathysteriker göra åt mig?! Ge alla dessa motioner om stopp till rabatt på flygresor avslag nu!

 • Per Gustafsson 27 januari, 2023, 10:56

  Nästa år så kommer det med säkerhet förslag att ta bort allt icke-ECO kött, rensa bort alla rengöringsmedel utan grön såpa, öppet bara 10-17 för att spara el, inga parkeringsplatser vid stormarknaderna så alla åker miljöbuss dit osv.

  Vi är en konsumentförening, inte en aktivistförening!

 • Jan Sjöberg 27 januari, 2023, 14:28

  Värdet med ett loyalitetsprogram där varje individ väljer hur man använder poängen är just att det kan nyttjas till det som den individen har mest nytta av. Att artificiellt utesluta vissa verksamheter är att kraftigt minska värdet på loyalitetsprogrammet och därmed incitamenten att handla hos Coop. Yrkar på avslag på alla motioner som syftar till att begränsa loyalitetsprogrammet.

 • Julian 27 januari, 2023, 16:57

  Den som förmår kan ju alltid klimatkompensera sina flyg med att köpa till biobränsle.

  Trist att man vill minska valmöjligheter att nyttja poäng på saker som i praktiken är oundvikligt för vissa av oss. Det är mycket svårt för vissa av oss med utländsk familj att besöka de som bor i fjärran länder utan flyg.

  Är nästa steg att förhindra medlemmar att spendera sina poäng på värdecheckar där vi köper mejeri och kött, som ju också är ”miljövanskligt”?
  Eller förhindra spenderande på skansenbesök där man ”torterar djur” utanför sitt naturliga habitat?
  Vad säger ni flygkritiker om att vi kan spendera poäng på kryssningsfartyg såsom hurtigruten och Strömma? Båt orsakar 3 gånger mer utsläpp än flyg.

  Vi skulle kunna föra liknande argumentation om majoriteten av det vi konsumerar, och skala ner bonusprogrammet tills ingen av oss kan spendera Coop-poängen på annat än miljöcertifierat ärtprotein. Hur populärt skulle det bli?

  Ju mer möjligheterna i bonusprogrammet begränsas desto fler kunder tappar Coop, ända tills det enda som återstår av föreningen är en den lilla kärnan av de gnälligaste klimatångestpoliserna som kan sitta och jämföra nyansen av grönt på sina respektive elcyklar.

  Som medlem vill jag ha FLER val, inte färre!

 • Ronnie 27 januari, 2023, 21:38

  Varför begränsa individens valmöjligheter? Låt medlemmarna ta ansvar själv. Låt oss använda poängen som vi själva vill, är man miljömedveten finns det möjlighet att kompensera flygningar. På flera olika sätt dessutom.

 • christina nilsson 30 januari, 2023, 19:30

  avslag. kommentar se Ronnie